Bård Bergsjø – en nestor innen norsk motorsport
Bård Bergsjø er kjent for sitt personlige, lidenskapelige engasjement innen skandinavisk motorsport.
Etter at interessen ble vekket av filmen ”Grand Prix” i 1966, begynte han å følge med på racing og ble – som så mange andre – fascinert av den svenske legenden i Formel 1, Ronnie Peterson. Én av mange baner han kjørte på var Karlskoga Motorstadion (Gelleråsbanan), og da den gikk konkurs i 1986, kjøpte Bård Bergsjø banen gjennom sitt selskap, Scandinavian Invest AS. Anlegget er senere videreutviklet sammen med partnere, og er i dag et sentralt møtested i Skandinavia for motorsport og ulike ”events”. Gelleråsbanan AB er nå et meget solid selskap og eies 50% av Scandinavian Invest AS og 50% av Karlskoga kommune.
For å bidra til utviklingen av interessen for racing, importerte konsernet i perioden 2006-2008 50 racerbiler av typen Formula First til Norge. Bilene ble ”rebranded” og klassen Formula Basic ble etablert. Tanken var å skape en klasse hvor formelracing var mulig for ”alle”. Da selv dette viste seg å bli litt for kostbart for de fleste, etablerte selskapet i 2010 et lavterskeltilbud med klassen B-Zero, basert på Toyota Aygo, Citroën C1 og Peugeot 107. Veien frem var lang, og premièren for B-Zero Racing fant først sted på Kinnekulle Ring i 2019.
For å nærme seg internasjonalt formelbilnivå, kjøpte datterselskapet Opposite Lock AS i 2017-2018 til sammen 7 racerbiler av typen Formula Renault 1.6 og etablerte racingteamet ”Team Greenpower”. Samme år vant Emil Heyerdahl NEZ-mesterskapet (North European Zone) for teamet, året etter ble det vunnet av Edwald Sander Woldseth, og i 2020 endte Håvard Hallerud på en sølvplass. Team Greenpower preparerte 5 biler for 2020-sesongen, som imidlertid ble stoppet av koronapandemien. Den samme pandemien førte imidlertid til satsing på simracing, og våren 2021 åpnet Racing Performance Center AS (RPC) et simracingsenter i Vestby med 10 simulatorer. At simracing er en voksende sport er tydelig gjennom de siste 5 år, og særlig etter at pandemien slo til i 2020.
Etter åpning har RPC blitt kontaktet av flere racing- og rallykjørere, og har p.t. et samarbeid med Rally Women Norway, som bl.a. bruker simracing som forberedelse for Africa Eco Race til Dakar i 2022.
Simsenteret faller godt innunder Bergsjøs tanke om å gjøre en sport - som av økonomiske årsaker er utilgjengelig for de fleste - til noe som kan gi enhver sjansen til å utvikle og vise frem sitt talent. Kombinasjonen med real racing i RPCs søstervirksomhet er unik.
Kolbotn, 07.06.2021 Sven Torneberg